Pozovite nas na: +39 02 8239 6063

NASTOJNIK – BATLER

NASTOJNIK - BATLER

Potvrđuje se sve pre opisano o profilu kućnog pomoćnika, naziv koji ukazuje na kućnog pomoćnika misleći na mušku osobu.
Ta osoba nudi pomoć koja nudi pomoć (rad) u zasebnim stanovima i kućama u kojima žive višečlane porodice, u kojima su prisutna najmanje četiri člana. Ponuđena usluga se uvrstava u kategoriju opštih usluga, koja uključuje sve potrebne aktivnosti u stambenim prostorima porodice. Usluga nastojnika je na visoko profesionalnom nivou. Nastojnik ili batler ima dosta zaduženja u unutrašnjosti stambenih prostora kako sam, tako i u povezanosti sa ostalim kućnim pomoćnicima. U to je uključeno dosta poslova karakterističnih za privatne kuće. Nastojnik posao obavlja sam ili organizuje posao sa ostalim prisutnim pomoćnicima. Upravlja i kontroliše dnevno čišćenje celokupnog stambenog prostora, uređenje spavaćih prostora, čišćenje i uređenje kupatila i toaletnih prostora, čišćenje kuhinje i svih aparata u domaćinstvu kao što su: frižider i zamrzivač, električni ili plinski šporet, električna rerna, svi kuhinjski ormarić, sto za ručavanje kao i sva dekoracija u kuhinji.
Nastojnik nudi takođe usluge kao što su čišćenje balkona, terasa i loža. Takođe brine i o čistoći unutrašnjih i spoljašnjih vrata, prozora i prozorskih polica i svih ostalih staklenih površina koje su u stambenom prostoru. Obično u njegove zadatke spadaju i čišćenje nameštaja, sve unutrašnje opreme i njenog sadržaja. Nastojnik brine i o ručnom i mašinskom pranju veša prema potrebama porodice. Zadužen je za pranje celokupnog veša od kunjinjskih stolnjaka i krpa koji se koriste prilikom služenja obroka, do posteljine i odeće svakog pojedinačnog člana porodice.
Obično u radne zadatke nastojnika ne spada pranje i peglanje, kao što je karakteristično za aktivnosti koje obavlja standradna kućna pomoćnica (pranje celokupnog veša, od kuhinjskih stolnjaka i krpa koji se koriste prilikom služenja obroka, do posteljine i odeće svakog pojedinačnog člana porodice). Nastojnik nije klasična kućna pomoćnica, koja obavlja svo peglanje veša u kućnoj perionici ili prostoru namenjenom za to. Jednostavno, neprofesionalno peglanje kao što je peglanje krpa, salveta i ostalo je ne spada u karakteristike posla nastojnika u porodičnim kućama. Batler je u velikoj većini posvećen personalizovanim uslugama kao što je na primer unapređena priprema escajga, priprema kupatila, pomoć pri oblačenju, priprema putnih torbi, prijem gostiju. U nekim slučajevima kada ima više sposobnosti, zna takođe prosto peglati i preuzima brigu o peglanju košulja, majica, pantalona i ostale odeće svih članova porodice. U veoma retkim slučajevima ima takođe sposobnost profesionalnog peglanja ali svakako ne na nivou profesionalne garderoberke. Među svim ostalim poslovima je takođe i kuhinja. Mora se pobrinuti za nabavku hrane potrebne za pripremu pojedinačnih jela. Priprema obroka je u dogovoru sa porodicom. Hrana se kupuje u prodavnicama izabranim od strane same porodice. Tip kuhinje nije na nivou profesionalnog kuvara ali svejedno je na visokom nivou. Sposoban je da pripremi domaće testenine, različite soseve, raznovrsne supe od povrća, pečeno meso…
Među njengove zadatke spada takođe priprema escajga i serviranje. Zna tačno postaviti escajg na sto i zna tačno servirati na francuski način, austrijski način ili italijanski način. U zaduženja može spadati i briga o detetu, kao što je na primer voditi i čekati dete u vrtić ili školu, voditi na vannastavne aktivnosti i sporstske aktivnosti. Naglasiti moramo da nastojnik nije profesionalna dadilja, iako može obaviti jednostavne zadatke.
Naravno da moramo znati, s obzirom da je deo kućnog osoblja, nastojnik profesionalno zauzima visoko radno mesto u sektoru domaćih pomoćnika, iako nema nadležnost