Pozovite nas na: +39 02 8239 6063

STARATELJ/KA

STARATELJ/KA

Naglašava se sve već opisano za posao kućne pomoćnice. Starateljka je kućna pomoćnica, kako ženskog tako i muškog pola, koja pomaže u svim kućnim poslovima, gde je prisutan nesamostalan ili stariji član porodice. Ta osoba nije profesionalna i nikada nije bila naročito obrazovana za obavljanje utvrđenih zadataka. Starateljka nudi usluge u privatnim stanovima i porodičnim kućama i spada u osnovnu kategoriju usluga. Njeni zadaci su višestrani u domaćoj kući sa većim naglaskom na negu i pomoć starijima ili nesamostalnoj osobi. Među zaduženjima većina uključuje sve zadatke tipične za privatno stanovanje.
Starateljka brine o dnevnom čišćenju cele kuće ili njenom delu. Tu spada uređenje i priprema spavaćih soba , čišćenje i uređenje kupatila i toaletnih prostora, čišćenje kuhinje i svih aparata u domaćinstvu kao što su: frižider i zamrzivač, električni ili plinski šporet, električna rerna, svi kuhinjski ormarići, sto i sva dekoracija u kuhinji.
Profesionalna domaćica nudi takođe usluge kao što su čišćenje balkona, terasa i loža. Takođe brine i o čistoći unutrašnjih i spoljašnjih vrata, prozora i prozorskih polica i svih ostalih staklenih površina koje su u stambenom prostoru. Obično u njene zadatke spadaju i čišćenje nameštaja, sve unutrašnje opreme i njenog sadržaja. Kućna pomoćnica brine i o ručnom i mašinskom pranju veša , od kunjinjskih stolnjaka i krpa koji se koriste prilikom služenja obroka, do posteljine i odeće svakog pojedinačnog člana porodice.
Starateljka pegla veš u za to namenjenom prostoru ili na prethodno dogovorenom mestu. Jednostavno, neprofesionalno peglanje kao što je peglanje krpa, salveta i ostalo je jedna od karakteristika posla starateljke u porodičnim kućama. Brine takođe o peglanju košulja / bluza, majica, pantalona i ostale odeće za sve članove porodice.
Njena primarna uloga je briga o starijoj osobi a ne kućni zadaci. Tu spada takođe šetnja sa starijom osobom na svežem vazduhu i podsticanje toga. Takođe može davati i injekcije, ako je za to prethodno osposobljena. U zadatke spada i kuvanje. Mora se pobrinuti za nabavku hrane potrebne za pripremu pojedinačnih obroka. Priprema obroka je u dogovoru sa porodicom. Hrana se kupuje zajedno sa starijom osobom u prodavnicama izabranim od porodice same. Tip kuhinje nije na nivou profesionalnog kuvara, već na nivou osnovne kuhinje. Tako da može pripremiti raznovrsna jela koja ne zahtevaju preterano znanje.
Generalno gledano, zadatak starateljke je podsticanje i pomoć pri hranjenju osobe, koja to sama ne može i što kućna pomoćnica ne radi. Starateljka taj posao obavlja na uljudan način, kao što bi to učinila medicinska sestra pri nezi nepokretnog bolesnika. Starateljka rasprema i uređuje kuhinju posle obroka i dalje se zadržava kod starije osobe, da obezbedi kako aktivnu tako i pasivnu kontrolu nad njim.
Pored tih osnovnih naloga, neke starateljke se moraju posvetiti takođe rekreativnim aktivnostima starije osobe. Prate ih kada imaju obaveze spolja i kada je to potrebno. Starateljka obavlja svoj posao sa velikom količinom pažnje ali nije profesionalno osposobljena. Trebalo bi da budete svesni, da starateljka nije usko strukovno obrazovana i uprkos njenoj pažnji i angažovanosti ne može brinuti o nepokretnim ili teško bolesnim osobama.